فرشاد اکتسابی کارگردان مستند «خطالقعر» درباره اهمیت حضور در جشنواره فیلم فجر و موضوع مستند خود توضیح داد. فرشاد اکتسابی کارگردان مستند «خطالقعر» که در فهرست مستندهای چهل و سومین فیلم فجر حضور دارد، درباره موضوع این مستند گفت: مستند «خطالقعر» به بررسی عوامل و علت هایی می پردازد که به وقوع جنگ هشت ساله میان ایران و عراق منجر شد. این مستند نگاهی تاریخی دارد و به مناقشات مرزی که از گذشته میان ایران و عراق وجود داشته مخصوصاً درخصوص تعیین موقعیت مرزی در اروند رود پرداخته و در «خطالقعر» صرفاً به اتفاقات سال ۵۸ و ۵۹ نپرداختهام.
وی ادامه داد: برای پژوهش این مستند صرفاً به منابع ایرانی اکتفا نکردم و برخی اطلاعات را از منابع غیر ایرانی و خصوصاً عراقی جمع آوری کردم. در «خطالقعر» تکیه ما بر اسناد تاریخی بود و حدود ۱۸ هزار سند تاریخی را مورد بررسی قرار دادم که بخشی از آنها در کتابخانه ملی، مرکز اسناد وزارت امور خارجه و آرشیوهای مختلف اسناد و … در دسترس بود. حتی با تلاش های بسیار به مرکز اسناد کشور امارات و قطر دسترسی پیدا کردم که در آنجا اطلاعات بسیار خوبی به دست آوردم. از طرف دیگر در آرشیو اسناد اندیشکده ویلسون واشنگتن نیز تعداد قابل توجهی از فایلهای صوتی پیاده شده از گفتگوهای محرمانه صدام حسین با امرای ارتش را پیدا کردم که مربوط به زمان قبل از شروع جنگ است.
کارگردان مستند «خطالقعر» درباره حضور در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر توضیح داد: این چهارمین حضور من در بخش مستند جشنواره فیلم فجر است. در یک بازه زمانی بخش مستند را حذف کردند با این توجیه که جایگاه فیلم های مستند در جشنواره «سینماحقیقت» است. این درست است که جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» کاملا نگاه تخصصی به سینمای مستند دارد ولی جشنواره فجر رنگ و بوی ملی خاص خود را دارد و این نگاه درستی از سمت متولیان فرهنگ و هنر و سینما است که در کنار فیلم های داستانی، فیلم های انیمیشن، کوتاه و مستند هم در این جشنواره حضور دارند.
اکتسابی افزود: جشنواره فیلم فجر جزو شاخص ترین جشنواره های سینمایی ایران است و اعتبار بسیار زیادی دارد و قطعا گرفتن جایزه از این جشنواره حس و حال خاصی به همراه دارد.
فرشاد اکتسابی در پایان گفت: در برخی از سال ها شاهد این بودیم که فیلم های حاضر در جشنواره فجر تکرار فیلم های حاضر در «سینماحقیقت» بودند ولی اتفاق بسیار خوب این دوره از جشنواره فیلم فجر این است که هیات انتخاب فیلم های دیگر را هم دیده اند و یک جسارت قابل توجهی در انتخاب آثار داشته اند. جشنواره فیلم فجر نگاهی متفاوت با جشنواره «سینماحقیقت» داشته و شاید این تفاوت نگاه در بحث داوری هم وجود داشته باشد.
«خط القعر» به کارگردانی فرشاد اکتسابی و تهیهکنندگی حمید مهندسی و فرشاد اکتسابی (تولید مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی) در هجدهمین جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت» دیپلم افتخار بهترین پژوهش فیلم مستند و تندیس برنزی جایزه شهید آوینی را کسب کرد.
چهل و سومین جشنواره فیلم فجر بهمن ماه جاری به دبیری منوچهر شاهسواری برگزار می شود.