رضا کیانیان گفت که به صورت موقت از قلم فاصله گرفته است چون کسی کارهایش را نقد نمی‌کند. به گزارش روبش و به نقل از ستاد خبری سی‌و‌ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران‌، نشست‌ رابطه متقابل کتاب و سینما، امروز جمعه ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ با حضور رضا کیانیان بازیگر بازیگر سینما در سرای هنرگان کتاب در نمایشگاه کتاب تهران برگزار شد. 

رضا کیانیان در این نشست گفت: من دست به قلم هستم اما چند سالی است که ننوشته‌ام زیرا کتاب‌هایی که می‌نوشتم و پرفروش می‌شدند، هیچ وقت نقد نشدند و حس می‌کردم که دارم با دیوار حرف می‌زنم. از طرف دیگر جامعه در حال افسرده شدن است.

وی افزود: من دوباره به دنیای نگارش کتاب برگشتم و امیدوارم که بتوانم تجربه‌هایم را به دیگران منتقل کنم. این بازیگر بیان کرد: من معلم خوبی نیستم و نمی‌توانم تجربیاتم را در جایگاه معلمی به دیگران منتقل کنم، بنابراین می‌نویسم.

کیانیان ضمن اشاره به این نکته که من حس می‌کنم کشور ما، یک کشور مونولوگ است و گویا سوال کردن در این کشور حرام است، گفت: تفکر سنتی با سوال کردن کنار نمی‌آید. ما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تلاش کردیم که دوربین‌هایمان را به سمت خودمان برگردانیم و خودمان را بشناسیم.

این بازیگر بیان کرد: سیاستمداران و مدیران اروپایی بعد از برکناری، خاطراتشان را می‌نویسند و این باعث می‌شود که مردم با دوره تاریخی خاصی آشنا شوند اما ما یک طرفه‌نگر هستیم و نمی‌خواهیم همه‌جانبه‌نگر باشیم.

کیانیان افزود: جامعه ما دو قطبی است و گویا نمی‌خواهد از چرایی اتفاقات و رویدادها آگاه شود. این در صورتی است که تلاطمات اجتماعی روی حوزه‌های مختلف چون سینما تاثیر می‌گذارند.

وی گفت: جیرانی دایره‌المعارف متحرک سینما است و باید درباره او نوشته شود اما چرا درباره‌اش نوشته نمی‌شود؟ این سوال من از نویسندگان آشنا با هنر هفتم است.

این بازیگر ادامه داد: فردی که منتقد سینماست باید کار همه عوامل تولید فیلم را بررسی کند. اوا نباید فقط روی پیام متمرکز شود زیرا اگر فقط روی پیام متمرکز شود، مشخص نمی‌شود که تکلیف هنر چیست.

وی افزود: نسل جدید، فیلم‌های فردین و ملک مطیعی را دوست دارند اما نمی‌دانند که چرا؟ من به دنبال جواب این سوال رفتم و پس از آنکه با فردین مصاحبه کردم، متوجه شدم که شخصیت او ابعاد متفاوتی دارد و این باعث می‌شود که آن بازیگر ماندگار شود. آن مصاحبه در روز مرگ فردین، منتشر شد.

این باریگر گفت: تا زمانی که ما همه چیز را به جزئیات و مستندات تبدیل نکنیم، پیشرفت نخواهیم کرد. افرادی که به کلیات می‌پردازند، پیشرفت نمی‌کنند. ما با تفکر و نوع اندیشه‌مان چیزهایی را در جامعه به وجود می‌آوریم. من خوشحالم که توانستم گفتمان بازیگری را در جامعه راه بیندازم. ما هیچ وقت دنبال چرایی‌ها و چگونگی‌ها نبودیم و فضای مجازی، مهر تائیدی بر ندانستن‌های ما زد.

کیانیان گفت: من روزی به تولیدکنندگان سریال‌ها و برنامه‌های تلویزیونی پیشنهاد کردم که کتابخانه‌ای را در خانه‌هایی که لوکیشن فیلم‌ها بودند قرار بدهند. آنها نیز کتابخانه‌هایی را به خانه‌های محل فیلمبرداری چند سریال اضافه کردند اما بعد از دوره‌ای این حرکت تکرار نشد.

بازیگر فیلم «آژانس شیشه‌ای» گفت: به راستی چرا کتابخانه‌ها از سریال‌های تلویزیونی حذف شدند؟ دلیل این امر مشخص نیست اما من می‌دانم آنچه که در تلویزیون پخش می‌شود، روی جامعه تاثیر می‌گذارد.

کیانیان با اشاره به این موضوع که روزی من را به عنوان یک وسط‌باز می‌شناختند، گفت: من وسط‌باز نبودم اما معتقدم که اگر کشورمان وسط‌بازهای زیادی داشت، پیشرفت می‌کرد.

وی ادامه داد: ما حرکت پله به پله را قبول نداریم و کمی پر توقع هستیم. مثلا در سال‌های اخیر، کتاب‌های سینمایی زیادی نوشته و منتشر شده‌اند و ما انتظار داریم که این کتاب‌ها مخاطبان زیادی داشته باشند اما این درست نیست.

سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ۱۷ اردبیهشت شروع شده و تا ۲۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلای امام خمینی (ره) برپا خواهد بود. این رویداد به صورت مجازی نیز در book.icfi.ir در حال برگزاری است.