حمید عارفی / برنامهی تلویزیونی «سندباد» دومین فصل خود را سپری میکند. این برنامه هر هفته روزهای چهارشنبه، پنجشنبه و جمعه، حوالی ساعت ۲۲:۱۵ از شبکه دو پخش میشود. برنامه سندباد قصد دارد با نگاهی آمیخته با طنز کشورهای جهان را معرفی کند و با دعوت از افرادِ خارجیِ مقیم ایران، گردشگران خارجی و ایرانیانی که در آن کشورها بودند به بررسی تاریخ، فرهنگ، ادبیات، سیاست، سینما-تلویزیون و حتی ورزش کشورهای مختلف بپردازد. سندباد تا جایی که توانسته بیان کرده همه کشورهای جهان نقاط مثبت و منفی خاص خودشان را دارند و هیچ جای دنیا بهشت نیست مگر این که خود افراد برای زندگی و جهانی بهتر تلاش کنند.
آخرین سهگانهی این برنامه هفته قبل در ارتباط با کشور ترکیه پخش شد.
در برنامه به این موضوع اشاره شد که ترکیه یک کشور مردسالار است. کشور ترکیه از کشورهاییست که آمارخشونت خانگی علیه زنان در آن بالاست، در عین حال چهره های هنری این کشور در آشوب زن.زندگی.آزادی همپای جماعت غربگرا و برانداز، حامی این جبنش بودند.
حتی اخیرا ماهسون خوانندهی مشهور ترکیهای رسما در امور ایران دخالت بیجا کرده است و ضمن تبریک به مسعود پزشکیان گفته اگر ایشان زندگی زنان را بهبود ببخشد در ایران کنسرت رایگان برگزار خواهد کرد!
در بخشی از برنامه به اقتصاد رو به زوال ترکیه اشاره شد؛ چندین سال است که سیاستهای دولت اردوغان باعث تورم شدید، گرانی، بیکاری و مشکلات روزافزون برای ملت ترکیه شده. کشوری که تحریم نیست و با رژیم صهیونیستی و آمریکا رابطهای گرم و صمیمانه دارد...
نکته اینجاست که هیچیک از چهرههای ترکیه جرئت کوچکترین اظهارنظر درمورد این شرایط و یا اشاره به آن در فیلم و سریالهایشان را ندارند، چرا که قوانین بهقدری سختگیرانه است که تقریبا آینده خود را از دست خواهند داد.
این در حالیست که در ایران چهرهها نهتنها آزادانه با نظام حاکم مخالفت میکنند، بلکه در ساخت آثار و حضور در جشنوارههای بینالمللی نیز چهرهای کاملا سیاه از ایران معرفی میکنند یا عدهای جماعت غربزده و چهره های هنری، هزینهها و کمکهای ناچیز ایران به جبهه مقاومت را زیر سوال میبرند و...
بد نیست مسئولین ما برخورد با چهرهها را از ترکیه و آمریکا یاد بگیرند!
نکته دیگری که در برنامه به آن اشاره شد این است که رسم و رسوم در ترکیه علیرغم تغییرات فرهنگی هنوز پابرجاست.
در فیلم ها و سریالهای با محوریت غربگرایی گرفته تا سریالهای سنتی، این رسم و رسوم به نمایش درمیآید، اما در سریالهای ایرانی، آیین قدیمی ایران، که جزء غنیترین و مترقیترین آداب است، بهندرت به نمایش درآمده و عموما به رقصهای محلی اکتفا میشود!
در قسمتی از برنامه راجع به صنعت سریالسازی و تحریفات انجام شده صحبت شد که در مطلبی جداگانه به تفصیل به آن خواهیم پرداخت. سالها در اثر غفلت مسئولان متعددِ فرهنگی، کشورهای مختلفی چون ترکیه و باکو اقدام به سرقت هویت، فرهنگ و مشاهیر ایرانزمین کرده و آنها را به نام خود مصادره کردهاند.
چهرههای ایرانی مشهوری چون «ابن سینا»، «صلاح الدین ایوبی» و «مولانا» را به تصویر کشیدهاند و روایت پر از تحریف و اشتباه خود را در ارتباط با این افراد ارائه و تاریخ را آنگونه که خود میخواهند روایت کردهاند!
مسئله اینجاست که سازندگان میتوانستند گفتگو را به سمتی ببرند که حداقل در این برنامه از هویت و اصالتِ ایرانیِ این مشاهیر دفاع کنند، اما چنین اتفاقی نیفتاد.
سازندگان برنامه ملاحظه مهمانان و فشارهایی که ممکن بود از طرف دولت ترکیه به آنها وارد شود را کرده بودند؟ رسم مهماننوازی را به جا آوردند که حرفی نزدند؟ یا کمکاری کردند؟
در قسمتی از برنامه به حمله صهیونیستها به ناوگان آزادی که بیش از ۱۰ سال قبل در جریان محاصره غزه اتفاق افتاد و باعث شهادت ۹نفر که از ترکیه عازم بندر غزه بودند شد پرداخته شد. موضوعی که ذیل آن میشد به سیاستهای ضدفلسطینی اردوغان و دولت ترکیه در منطقه اشاره شود، اما نشد!
در مجموع میتوان گفت این سهگانه سندباد میتوانست بهتر از این باشد و مواردی چون سیاستهای جاهطلبانه ترکیه در منطقه و اقدامات ضدفرهنگی که علیه ایران کردهاند در برنامه بیان شود که متاسفانه به هر دلیلی شاهد یک برنامه با کمترین میزان انتقاد نسبت به ترکیه بودیم!
میتوانید نسخه کامل این سهگانه را در تلوبیون مشاهده کنید.