معصومه عمرانی /مستند «تفسیر و تفنگ» محصول سازمان هنری رسانهای اوج، خوانشی از سرشت و سرنوشت گروه فرقان است که در جشنواره حقیقت اکران شد. این مستند تلاشی از سوی سازمان هنری اوج برای بازخوانی یکی از مقاطع انقلاب است که سال ۵۹ با ترور شهیدقرنی، شهید مطهری، شهید مفتح امام جمعه تبریز، شهید قاضی طباطبایی و دیگران آغاز شد. پیروان این گروه حتی بعد از اعدام علیاکبر گودرزی رهبر گروه اقدام به ترور نافرجام مقام معظم رهبری کردند.
اما چند نقد مهم دربارهی مستند: این فیلم نتوانسته زمینههای فکری و محیطی شکلگیری گروه فرقان را بهخوبی تبیین کند. مخاطب پس از تماشای مستند، شناخت دقیقی از این گروه پیدا نمیکند.
اینکه علیاکبر گودرزی؛ رهبر گروه، چگونه و در چه فضایی به این نتیجه رسید که دست به ترور شخصیت تراز اول کشور بزند، یکی از ضعفهای پژوهشی مستند «تفسیر و تفنگ» است.
در پروندهای که به دستگیری اعضای این گروه منجر شد، نقش آقای نقاشیان مغفول مانده یا بهعبارتی نادیده انگاشته شده است! این موضوع در شمارههای ۶ تا ۸ کتاب ماه یادآور سال ۸۸، با عنوان بازخوانی کارنامه فرقان و فرقانگونگی در تاریخ انقلاب به تفصیل بررسی شده، اما در این مستند هیچ اشارهای به آن نشده است.
این مستند، در نهایت، نتوانسته یک اثر پژوهشی مبتنی بر محورهای دقیق و مستدل به مخاطب عرضه کند. درواقع، فیلم صرفاً نشان میدهد که گروه فرقان، با جذب تعدادی از جوانان و نوجوانان، در مدت کوتاهی دست به عملیاتهای ترور زد و نهایتاً با دستگیری و اعدام تعدادی از اعضای محوری خود به پایان رسید.
البته، از نقاط قوت مستند میتوان به پخش آرشیوی دادگاه علیاکبر گودرزی اشاره کرد که از جذابیتهای ویژه این اثر به شمار میرود.