پس از فروکش کردن سروصداهایی که از سوی بسیاری از افراد درباره فیلم سینمایی «عنکبوت مقدس» به پا خواست، اکنون نیاز است صاحبنظران و مسئولان درباره حواشی این فیلم و عملکرد رسانهها و نیز خودشان کنکاش کنند.هیچ شکی نیست که حجم بالای واکنشهای مردم به علت «حب به امام رئوف علیهالسلام» و «دینداریشان» و اطلاع از توهین آن فیلم به مقدسات است اما واکنش «مسئولان» بیشتر متاثر از «رسانه» بوده است.
ابزاری که بدلیل عدم شناخت و چگونگی عملکرد درست و غلط آن در داخل کشور، ذهنهای مخاطبان و به ویژه «عملکرد مسئولین» را بصورت آشفتهای مدیریت میکند.
در باب فیلم «عنکبوت مقدس» فرض میشود نظرات درباره محتوای توهین آمیز و غرضدار آن صحت دارد و عوامل ساخت آن با هدف توهین و تخریب به اعتقادات و ارتباط دادن محتوای فمینیستی و ظلم به زنان در داخل ایران، به عقاید مذهبی شیعه، این فیلم را ساختهاند. اما سوالی در این میان مطرح است که آیا انتظاری به غیر از ارائه محتوای جهتدار از این فیلم، عوامل و سرمایهگذارانش مورد انتظار است؟ مهمتر آنکه عنکبوت مقدس به اذعان کارشناسان و حتی مخاطبانی که در طی جشنواره کن آن را تماشا کردند «فاقد ارزش سینمایی» است و اثرگذاری آن در اذهان «مخاطب جهانی» نازلتر از فیلمهایی است که بصورت رسمی در جشنوارههای خارجی شرکت میکنند!! همچنین دادن جایزه به بازیگر زن آن کاملا سیاسی و جهتدار در جهت تخریب ارزشهای ایرانی اسلامی و دادن ضریب به این فیلم بوده است.
بیان حقیقت تلخ است اما باید گفت برخی آثار تولید و پخش شده با «مجوز وزارت ارشاد» در نسبت با عنکبوت مقدس، هتاکانهتر به ارزشهای اعتقادی مردم حمله کردهاند و متاسفانه واکنشی در پایینترین سطح از آنچه در مورد فیلم عنکبوت مقدس بود، نیز اتفاق نیفتاد زیرا غالب مردم از محتوای آن بیاطلاع بودهاند و رسانهها نیز به این موارد نپرداختند و یا به عبارتی مدیریت رسانهای شکل نگرفت و به تبع واکنشی هم نشان داده نشد!
دست به نقدترین شاهد مثال بر این ادعا نمایش «غلامرضا لبخندی» در «چهل و یکمین جشنواره تیاتر فجر» بود که دقیقا با همین موضوع به روی صحنه رفت و هتاکانه به «دین و نظام» حمله کرد اما صدایی از کسی بلند نشد، بلکه از سوی «شهرداری تهران» مورد تقدیر نیز قرار گرفت! حال آنکه در مورد عنکبوت مقدس مسئولان همراه مردم از این فیلم اعلام انزجار کردند که البته درست هم بود.
بنابراین این واکنش مسئولین همان اثر «رسانه» است که درست یا نادرست اتفاقات را رقم میزند. حال این اتفاقات یا مدیریت میشوند و یا آشفته هدایت میشوند.
فیلمهای سینمایی بسیاری که در این سالها در نقد و یا به عبارت بهتر در تخریب «مسایل شرعی» ساخته شده؛ یک سمتش حمله به دین و اعتقادات است و تلختر آنکه برخی از آنها در جشنوارههای جهانی نیز شرکت کرده و در اذهان مردم ناآگاه دنیا اثرگذار شدهاند، از طرفی در داخل نیز بدلیل عدم اطلاع مردم آنگونه که باید حساسیت بدنبال نداشت.
در مورد فیلم سخیف و البته فاقد ارزشهای سینمایی عنکبوت مقدس واکنشهای مردمی نشان داد «نظام حساسیت مردم»، متمایل به «دینداری» و «حفظ ارزشهای اصیل» است، نه چند پست و اظهارنظرهای برخی سلبریتیهای سطحی که رفتار نادرستی دارند و با این هیاهوها؛ به ویژه در رسانه، مدیریت مسئولان ناآگاهِ به حقیقت اصلی جامعه متدین ایرانی را به دست میگیرند.
به جاست که مسئولان با توجه به این شناخت که حاصل واکنشهای مردمی به این فیلم است، در مجوز دادن و هدایت کردن غذای روح مردم مدنظر داشته باشند و بدانند هیاهوهای سلبریتیها با «آگاهسازی مردم» به محاق خواهد رفت، همانطور که در قضیه تبریکهای آنان به زن بازیگر تحقق یافت.