رضا قریبی /مستند «محمد ایرانی» محصول حوزه هنری انقلاب اسلامی و به کارگردانی و تهیه کنندگی مصطفی ملاحسینی و نویسندگی وحید حسنی، در بخش جایزه شهید آوینی هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» حضور داشت و به زندگی، خاطرات و جایگاه علمی و مبارزاتی شهید محمدحسین رمضانخانی در دوران پیش از انقلاب و آغاز انقلاب اسلامی پرداخته است. نویسنده قصد داشته کتابی درباره شهید رمضانخانی بنویسد و از طریق حوزه هنری انقلاب اسلامی با خانواده شهید ارتباط برقرار کرده و این ارتباط، الهام‌بخش ساخت مستند شد.

اثری خوب با یک کار پژوهشی بسیار قوی و ارزشمند که به حق می‌تواند مستحق دریافت جایزه در جشنواره باشد؛ هرچند نقطه‌ی مرکزی مستند شهید بزرگوار رمضانخانی است لکن چنان دقیق و متعهدانه به مسائل پیرامون این شخصیت بزرگوار می‌پردازد که می‌تواند به‌عنوان یک منبع غنی برای پژوهشگر تاریخ معاصر محور مقاومت به‌ویژه در حوزه لبنان باشد.

حوزه‌ی گسترده‌ی پژوهشی این مستند از خانواده و آشنایان گرفته تا حوادث پیرامون حیاتِ شهید چشم‌انداز روشنی را درباره نقش ایشان در شکل‌گیری حزب‌الله و انتقال و پیاده‌سازی کلام و افکار امام به آن‌جا در دسترس مخاطب قرار می‌دهد.

شهید رمضانخانی ضمن ارتباط با شهید آیت‌الله صدوقی و هدایت ایشان برای تحصیل در رشته فیزیک هسته‌ای به اتریش مهاجرت و به عضویت اتحادیه انجمن‌های اسلامی اروپا درآمد و علیه رژیم شاه فعالیت می‌کرد. بنابراین تحت پیگرد ساواک قرار گرفته پس از مدتی، او که آرزوی آزادسازی قدس را در سر داشت، با دکتر مصطفی چمران راهی لبنان شد، پرداختن به موضوع دکتر چمران از دیگر جذابیت‌های این مستند است. وی در بدو ورود به لبنان توسط ساواک دستگیر و دو سال در زیرزمین سفارت ایران در بیروت تحت شکنجه توسط «منصور قدر» که نماینده رژیم اشغالگر در ساواک و شخص بانفوذ و قدرتمندی در آن زمان بود، قرار گرفت. سرانجام، با پیگیری‌های امام موسی صدر آزاد و تا پیروزی انقلاب اسلامی به مبارزه ادامه داد.

او نخستین فردی بود که در زمان نخست وزیری بختیار به همراه دوستان و همفکران خود، سفارت ایران در لبنان را تسخیر و پس از پائین کشیدن عکس شاه و محو آثار و علائم طاغوتی از اتاق‌های سفارت، عکس امام و علائم جمهوری اسلامی را جایگزین آن‌ها کرد و قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و قبل از رفراندوم، عبارت «جمهوری اسلامی ایران» را آن‌جا عنوان و ثبت می‌کند!

ملاحسینی در این مستند به‌خوبی جنگ‌های داخلی لبنان، نقش حزب بعث در انفجار سفارت، زمینه‌سازی تشکیل حزب الله و نقش شهید در آن را تبیین کرده و با بررسی و استفاده از آرشیو خبرگزاری‌ها، مصاحبه‌ها و اسناد مکتوب، صوتی و تصویری، رنج پژوهش را به ثمر رسانده؛ او به‌راستی به‌عنوان پژوهشگر تاریخ معاصر پازلی از تاریخ را در این مقطع حساس به‌خوبی تکمیل کرده است.

تیتراژ، شیوه دکوپاژ، پایان‌بندی، همه و همه قابل تحسین بودند استفاده مستند ساز از شعر، از عاشقانه‌ها و... درون‌مایه زیبا و دل‌نشینی را در برابر چشم مخاطب به تصویر می‌کشد؛ نگاه فیلم‌ساز و وسعت‌نظری که ایشان داشتند کار پژوهشگرانی که در محور مقاومت و لبنان قصد مطالعه را دارند بسیار هموار نمود.

جا دارد یک خداقوت به نویسنده و کارگردان، فرزند برومند شهید که همکاری خوبی را در روند تهیه مستند داشتند و هم‌چنین حوزه هنری انقلاب اسلامی گفت، بابت تولید یکی از بهترین مستندهای این‌سال‌ها در رابطه با موضوع مقاومت و حال و هوای خوب اثر تولید شده‌شان.